www.e-referrer.com

Thursday, September 10, 2009

Next PaRcEL FoR mUmmY..

seronoknya mummy bila dapat parcel dari kak lisa a.k.a ibu syauqeena ni...erm msti uolls nk tau kan aper isi parcel kali ni...yg pasti bkn untuk mummy tp untuk princess mummy 2...so klu uolls nk tau aper isi parcel ni jom layan...






cloth diapers for sofea

insert dan wet beg CD

ha ni la benda yg buat mummy seronok 2...hehe..da lama nak beli benda alah ni tuk sofea...bkn per jimat skit klu guna CD...tapi mula2 ni mummy beli 3 jer dulu..ermm nak beli byk sekaligus mummy xmampu lagi...3 benda alah ni da RM100...so mummy try beli 3 dulu...so next month mummy beli lagi..skit2 lama2 bykla kan...klu beli skaligus nati badget shawl dan mekap mummy larila..ngee...so skang mummy da giler nak kumpul CD plak selain shawl...insyaallah pasni nak try beli lunatots plak..design dia pun cantik2...sejak dr mummy pregnant lagi mummy da cari info pasal CD ni...yg buat mummy nak sgt guna CD ni sbb jimat..klu uolls xpercaya meh mummy buktikan..hehe..
* * * * *

Penjimatan kos dengan menggunakan CD dapat dilihat dalam perbandingan di bawah:

Kos bagi lampin pakai buang (DD)

Si manja menggunakan 7 DD sehari pada kos RM0.60 setiap satu (kos standard DD)

RM0.60 X 7= RM4.20 sehari

RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun
RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun

[3 tahun purata usia si manja pandai ke tandas sendiri]

Kalian perlu mengeluarkan jumlah wang yang sama untuk anak yang kedua, ketiga dan seterusnya...

Kos menggunakan lampin kain moden (CD)
Untuk kemudahan, sekurang-kurangnya 12 helai diperlukan.

Sehelai lampin (CD) : RM33 (paling murah untuk sehelai)
Beli 12 helai : 12 x RM33 = RM396
Beli 24 helai : 24 x RM33 = RM792.00 sahaja
[lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh]

Kos ini akan kekal sepanjang 3 tahun dan boleh menggunakan lampin yang sama sekiranya ingin menambah cahaya mata yang baru :)

Penjimatan : RM4599 (DD) - RM792 (CD) = RM3807!!!


so xrugikan mummy invest tuk beli CD ni...selain jimat CD ni cute dan cantik sgt...suka design dan kaler dia...cuma kena rajin membasuhla...(oppss lupa plak buat to kak lisa tqvm sebab tolong belikan CD ni tuk mummy yer...)









7 comments:

nur rabiatul adawiyyah said...

dah beli cd ye..aritu dah suggest kat hubby tapi dier plak tak berapa berkenan..mmg jimat tgk kalau pakainye kan..

Lisa Ineles said...

same2 dear....apa yang best2 leh kite kongsi kan?hehehe...nanti2 kite wat collection lagi utk beli cd neh...

Ali.luv.Elin said...

mummy sofea pon nk try CD erk ~
before preggy pon dh rancang nk pakaikan Eyman CD ni, x tau plak mane berkenan ! mane murah ..
dylla punya ni murah jugak la kan, 3pcs(100 hinggit)
beli mane erk ??

Mummy_Sofea said...

kak lisa- okeh kita bt slow2 sampai jd koleksikan,,,besh2..nasib ada org yg minat sama ngn dilla...hehe

atul-mmg jimat giler...mula2 jer nak kena invest sbb CD ni bleh tahan gak harga dia tp untuk jangka masa pnjang amatla berbaloi..ngee

Mummy_Sofea said...

elin..ni beli urah sbb ada promosi klu xmmg mahal...promosi masa merdeka pastu share beli ramai2..dilla join kak lisa..sbb tu murah klu x 1pcs dlm rm38-rm43 jgk untuk brand ni..

suhaidamohaini said...

sy pun dh start beli CD ni..ctk2 & comey2 kn...
tp sedih coz ibu & babah qifi jd org last yg tgk...nenek dh rasmikan lu...
mmg berbaloi2kn dylla

Mummy_Sofea said...

su-mmg berbaloi sgt...mmg cute2kan...geram jer..xsabar nak beli lagi buat koleksi si sofea..jimat pun jimat...