www.e-referrer.com

Sunday, September 27, 2009

MakeUp Skills Contest..

wah contest kali ni betul2 mencabar mummy..hehe..mula2 nampak banner ni teringin nak join tapi malu gak...msti ramai org2 yg pro akan join contest ni kan...mummy ni xder basic class make up pun...make up blaja sendiri jer...tapi bila mummy tgk syarat dia yg satu ni mummy jd teruja nak join...nak tau apa syarat 2...contest ni terbuka utk org yg biasa2 je eik.(yg tak penah amek mekap course dari mana2.). yg dah penah amek course mekap takleh join sebab korang dah mmg terror laa"...haaaa terus mummy suka giler sbb mummy mmg xpnah amek mekap course pun...tapi wishlist nak amik 2 mmg ada...insyaallah....contest yg best ni dianjurkan oleh cik Kaseh..so klu nak tgk syarat2nya lehla terjah blog cik Kaseh ni yer.... so ni la cara2 mummy make up untuk g keja xpun shopping...klu nak bershadding2 ni mmg mummy xpandai...so klu yg da pro 2 jgnla kutuk cara mummy mekap yer...ngeee saya bdk baru belajar....jom tgk step2 dr mummy ni....




so ni la muka mummy sebelum di touch up...sgtla pucatnya...

langkah 1- ok 1st sekali mummy akan pakai dulu lens...maklumla mummy kan rabun...so disamping untuk nampak lebih jelas dpt gakla bergaya ngn lens ni kan...pastikan tangan bersih sblum memakai lens...mummy menggunakan lens Geo warna grey..
.
.
.

ni la hasilnya mata mummy ngn lens wrna grey..

langkah 2-pastu mummy akan pastikan mummy memakai mosturizer kat muka mummy ni...mummy guna produk olay...mummy xpenah tukar jenama ni tau..sejak form 5 lagi mummy da guna produk olay ni...sbb produk ni serasi ngn kulit mummy..

langkah 3-lepas da apply moisturizer 2 mummy pun pakai 2-way cake foundation powder...yg ni mummy guna jenama miami jer...mummy guna medium...so ratakan ke seluruh wajah...

langkah 4- mummy akan bentukkan kening mummy yg berselerak 2...tp mummy xcukur yer...mummy gunakan eyebrow warna brown dr maybelline..mummy gunakan warna brown supaya muka xnampak garang berbanding warna hitam...pas da bentukkan mummy akan gunakan berus khas supaya bulu kening lebih kemas dan rapi..

langkah 5- mummy akan highlight bahagian bawah kening ngn warna putih...yg ni mummy gunakan eyeshadow jer dr silkygirl...

langkah 6- mummy mmg selalu apply eyeshadow warna putih+hitam untuk mata mummy...xkirala g keja atau fuction...sbb snang nak match ngn apa jer warna baju....so mummy apply warna putih dulu spt pic diatas...

langkah 7- pas da apply warna putih td apply plak warna hitam kat atas kelopak mata dan blendkan warna 2 supaya nampak rata spt pic kat atas ni....eyeshadow warna hitam+putih ni mummy gunakan silkygirl duo kaler...

langkah 8- seterusnya mummy akan calitkan eyeliner supaya mata nampak besar dan galak...mummy gunakan eyeliner dr mac warna hitam...

langkah 9- menggunakan eyeliner yg sama mummy akan apply eyeliner kat bawah mata..still tujuan yg sama supaya mata nampak lebih besar dan galak...


langkah 10- gunakan mascara untuk bulu mata lebih lentik..teknik ni jgk akan membuatkan mata uollss menawan...maskara mummy gunakan maybelline warna hitam...

so ni la hasilnya setelah memakai mascara...xpayah susah2 pakai bulu mata palsu..lagipun nak g keja kan...leceh...so mascara adalah cara yg paling baik...

langkah 11- sapukan blusher dr pipi trus ke hujung telinga...mummy gunakan blusher silkygirl warna soft pink+brown...tujuannya untuk menambah seri wajah kita....

langkah 12- sapukan lipstik pada bibir bagi menaikkan seri wajah...mcm mummy suka campurkan warna lipstik ni...biar nampak natural...so mummy gunakan lipstik dr mac (honeylove)+revlon (pink in the afternoon)..

langkah 13-last sekali mummy sapukan ngn lipgloss supaya bibir nampak segar dan mungil...berseri2 gitew..lipgloss mummy gunakan r evlon (shine that pink)..

so ni la hasilnya...ha klu uollsss nak tau time mummy make over ni sofea tgh bf tau...sampai tertido...so mummy dpt buat 2 benda dlm masa yg sama....jimat masa..haaa saper kata ada anak xleh nak melawa kan...


ha ni la final touch up dr mummy...so ni la hasilnya....camnila make up mummy untuk g keje xpun g shopping...simplekan..


antara pose mummy selepas make over hasil contengan mummy...ngee


so uolls klu nak share cara uolls bermekap jomla join contest ni....klik sini atau kat banner k...


20 comments:

nur rabiatul adawiyyah said...

atul tak leh masuk lah contest ni coz atul dulu penah study seni kecantikan selama 2 tahun kat sekolah dulu..best student untuk spm lagi..hehe..ape pon good luck untuk dilla..bile rambut sofea nak dibotakkan?

wanie @ suzie said...

comey2...tp xmakeup pon dylla mmg da cantik la...best la pulak tgk rasa cam nak join gak tp malu la sbb xcantik cam korang

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

alahai.. jelesnya... tak dapat join.. sebabku skang dah dpt makeup artist. pulak tu member MAC Pro..

by the way cantik dylla.. tak mekap pun mmg cantik..

gud luck yer..

Mummy_Sofea said...

atul- wah bru tau atul ada basic ek..best student plk 2..insyaallah 18hb ni..nti dilla bg e-card k...

wanie-xmekap cntik ker..ermm tp dilla xrasakan itew..hhe..jom la join wanie....

lina-wah lina da pro...klu lina msuk abisla org yg xpro ni..ngee..tq lina...tetiba kembang..hehe

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

mak aihh..siap ade step-by-step makeup giteww..cayalah hadekku.. x makeup pun suwitt jer.. gud luck neway!!

nota kaki: cam tingin gaks nk joins.. hehe..

Mummy_Sofea said...

kak ecar thanx..hehe jomla join...leh tgk cara kak ecar mekap plak..

Kaseh said...

salam dylla...

thanx for joining.. :) nati kaseh update eh..

Cerita Cici said...

hehehe...a'ah, dilla sebelum makeup dh cunsss okeyy....
ada 2bnda yg sama ngan cici: Olay tu ci mmg pakai dr sekolah lagik...and lipstick Revlon: pink in the afternoon tu ci mmg pakai hari-hari...hehehe....

Mummy_Sofea said...

kaseh-tq dear...

cici-wah ci kembang jap mummy sofea..ngeee...bestkan ci guna olay...lipstik revlon 2 pun sweet jer warna dia...i likee

Eyra Rizal-Makeup Artist said...

dear... wah gud job on ur makeup. cewah kak kaseh picked me to be juri professional. hehe.. :)

steps yang details..
and hasilnye not bad... :)

anyway... if nak learn dgn more details, i ade buat basic makeup class :)

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Cun Mummy.....meletup uolzzz!!!!pinjam muke nanti bleh...huhuhu
nk mekap2...Lalalalalala

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

wahh..hadekku menang..x sia2 buat enty neh..congratezz!!

Mummy_Sofea said...

eyra ryzal-thanx bg komen yg mmbina 2...

aj-tq 4 ur comment

kak ecar-tq kak ecar..hehe pnat tau nak bt entri 2.....

Nisa said...

Congrats kak dylla..mase tgk entry tu first time pun mmg dh rase je dlm ati nie insyaAllah mesti kak dylla menang lu ade rezeki, heheh..sbb makeup skill tu dh ade and very detail explanation..suke sgt sweet je...kak dylla mmg dh sweet klu xmakeup pun but after makeup lg la bertambah2 sweet....congrats again!!

Mummy_Sofea said...

nisa..tq dear..ala yg join pun 2og..rezeki akk nak dpt..hehe...lagipun byk lagi kena belajar....2 simple blasah jer makeup...insyaallah mmg nak join make up class nati..ala suwitt ke akk ni..ngeee malu la plak...hehe..anyway tq dear

Cik Wanie said...

gud job,
step yg mmg bagus.
kalau blh lipstik tue kasi terang skit aje lagik,

apapun i luv your make up,

tq

POSH76 said...

kelasss i like...santek...hehe

Mummy_Sofea said...

cik wanie-tq 4 ur comment...akan mummy perbaiki...tp mmg mummy suka lipstik yg natural...xmo terang2..ngee

posh76-tq..hehe

K~UN said...

lawa!
suka part kening tuh..
xpyh cukur tp smooth je..
nak try la nnt..
hehe^^

Mummy_Sofea said...

k-un-tq dear..ha try jgn xtry k..hehe