www.e-referrer.com

Monday, September 14, 2009

Buat Cookies Raya Versi Mummy

Raya ada baper ari jer lagi..mula2 cam malas nak buat kuih raya ni...tapi tiba2 mood nak buat kuih raya dtg...so mummy ngn rajinnya buatla kuih raya..tapi sempat buat 3jenis jer..maklumla tahun ni pest time nak raya kat umah MIL kat terengganu...so ni la hadiah yg xseberapa dr mummy buat family kat terengganu...nasib baik Sofea paham mummy dia ni tgh buat kuih...so sofea tido jer... bangun pun nak bf...penat gakla..dr kul 7-5ptg buat kuih ni....ikutkan nak buat tart nenas tapi xcukup masa dan penat giler...so tart tu nati beli jerla nampaknyer..ngee..so ni la hasilnya kuih raya edisi mummy....

ni kuih refrigerated...kuih yg paling senang nak buat..ala2 cookies cipsmore 2...kuih ni 2jam pun da siap..
.
.
.
.
pas kuarkan dr frizer terus potong jadi bulat2 tu
.
.
.
.

pas da potong susun dlm tray dan bakar
.
.
.
.

ha...ni la hasilnya...xsempat nak packing lagi time ni..senangkan...


ha ni plak kuih kedua yg mummy buat..suma org kenal ngn kuih ni...almond london...perhh penat gakla buat kuih ni...macam2 step..lama gakla nak siap...
.
.
.
.
pas dan uli dan buat bentuk cam 2 masukkan dlm oven
.
.
.
.
ha ni la hasilnya pas kuar dr oven...

.
.
.

pas da letak coklat pastu taburkan badam kat atasnyer...ha 2la hasilnya setelah di packing...siap packing cun2 2...nak bagi mil punya pasal...ngee...

.
.
.
.




ha kuih yg last ni kuih short bread...xsmpat nak capture pic sbb da nak buka posa so nk cpt da time ni..xmasak untuk buka posa lagi...nati ada yg xberbuka posa kan....so dpt capture setelah siap di packing jer....

*

*

*


so ni la hasilnya kuih raya mummy tahun ni..so jimat dan puas hati sbb dapat buat sendiri walaupun xla byk mana....okla jgk kan....




14 comments:

Naz-Segalanya disini said...

simple n creative serta menjimatkan masa..boleh cuba ni dyla..suami dylla org ganu?naz pun raya umah mertua dulu thn ni

Azlina Ibu Alisha said...

rajinnya mummy buat smpi 3 jenis kuih..

nur rabiatul adawiyyah said...

wah...leh lah amik resepi dari dylla..mestis edapkan short bread tu..

Mummy Wafiq said...

dilla..
bnyknye kuih..pandai dilla buat kuih ek..june xreti bab2 cookies ni..tiap taun beli jer..
teringin gak nak wat kuih sendiri..mgkn taun dpn kot InsyaAllah.

suhaidamohaini said...

rajinnyer mummy sofea ni..

dilla,tempek la resepi ni...nk try wat gak...

MrS. F!zA said...

dasyat la.. pandainya wat kuih2 yg bg fiza bkn jenis simple kalo almond london n kuih marble tu... hehehe...
bagus2.. muda2 lg dh pandai wat kuih.. fiza xtahu la bila nk belaja...hoho

Mummy_Sofea said...

naz- apa yg kreativenya naz kuih simple2 jer...a,ah suami dilla org ganu...sama2la kita raya umah mil thn ni yer..waaaa sdihnya...hehe

ina-ina thn ni paling skit bt kuih sbb masa...thn lpas 5 jenis...awal2 lagi da buat...ni last minit pnya projek..hehe

atul-leh jer klu nak resepi kuih marble 2 tapi kena ada acuan dia...

june-ala june ni skit jer..klu x 5jnis tau...xsempatla..belajar skit2 june thn depan leh buat..snang jer cookies yg dilla buat ni..dilla dr form 5 da blajar buat...

su- nati ada masa dilla tempek resepi yer..tp malu jer..bkn kuih grand2 pun..

fiza-klu mak dilla ni dia kata simple tau...siap suh blajar buat kuih lain..hehe tipa thn mmg kuih ni pun dilla bt xder yg lain dah..hehe..sbb ni jer yg pandai...yg lain xtry lg..

nur rabiatul adawiyyah said...

ader acuan ke?atul ingat potong2 je...

Ain said...

dyla raya kat trg? kt area mana?

Mummy_Sofea said...

atul-ish xleh main potong2 xjadi...hehe..mula2 dulu dilla pun ingt main potong2 tp x...dia ada acuan da pemotong dia...ishh susahla nk ckp..nti dilla ada msa dilla tunjuk pic acuan 2 k....

ain-terengganu kt dungun...ain pun sama kt ganu ker?

Ain said...

ooo, dungun ek.. aah, ain kat hulu trg.. klu raya kt trg dulu leh la g beraya..huhu

Mummy_Sofea said...

ain-wah ada geng ganu la ni...h.trganu dilla xtaula sg..dilla sill fail lagi area ganu ni..baru lg...nati leh la beraya...

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

pandinya dylla buat biskut raya sndr... kitaorg lom ade peluang nak buat.. tunggu umah sndr taun depan la br buat biskut raye sndr...

Ain said...

hihi..ramai lg tau gang ganu sbnrnya.. insya Allah, ada rezeki, leh raya sama2 k..