www.e-referrer.com

Monday, February 15, 2010

Mari Belajar Deco Kek...simple Deco

Sebelum tu ampun yer kak ina sbb lambat bebenor tunaikan permintaan kak ina yg satu ni...baru arini teringat...ngee


Entri kali ni mummy nak tunjukkan skill mummy yg xberapa skill
ni untuk mendeco kek..simple deco jer..da lama da mummy buat kek ni..time ni sbb nak sambut tahun baru dan sempena Sofea 6bulan...mummy tunjuk step by step untuk mendeco kek k..




step 1- lepas kek siap di bakar potong menjadi dua untuk buat layer..selalu uoll mkan kek kan ada filling kat tengah2kan..xkisahla filling aper..mengikut citarasa uolls k..ni mummy buat kek strawberry..


step 2- sapukan filling kat tengah2 then cantumkan semula kedua2 bahagian tadi



step 3- sapukan plak fresh cream untuk topping..mummy gunakan strawberry fresh cream




step 4- sapukan topping untuk bahagian tepi pulak..


step 5-ratakan sapuan keseluruh bahagian kek


step 6-bila da rata lehla start deco..so mummy buat simple deco jer..tp xcapture pic plak masa buat deco ni..so ni hasilnya..mummy gunakan gadget untuk dpt design camni..


step7- pastu mummy buat deco kat tepi dulu ngn warna pink yg terang skit..tips dia klu nak buat deco pastikan base topping warna lembut dari deco...cam ni mummy guna soft pink ngn light pink..


step 8- teruskan mendeco bahagian atas kek plak..still deco yg lebih kurang sama...tipsnya kalau nak deco jgn terlalu banyak design..nati nampak kek serabut..



step 9- oleh kerana mummy malas nak buat buttercream rose dengan rajinnya mummy guna rose yg siap ni jer..just tempek jer kat kek..senangkan?


step 10- da tempek bunga lehla buat daun..tp daun mummy buat yg buttercream...


tadaaa..ni la hasilnya..simple jer..untuk makan satu famili..ok la kan...abaikan muka mummy yg pucat itew k..




p/s-ada gak yg request suh mummy tunjuk skill deco barbie kek tu..ermm insyaallah mummy akan tunjuk nati k sbb aritu xtangkap gambarla...next time k..






18 comments:

sniffa93_aznil4eva said...

bestnya!!!
aha nak lajat deco mendeco ni..penah buat kek skali je utk bday adek.
pastuh dah lupa dah..tanak ajarkan?

07raflessia said...

nak blaja jugakk..

SuZiE said...

dila,
bg resepi n cara2 nk wat kek bleh.. tgn suzie ni mmg keras nk wat kek...hehehe..

Mummy_Sofea said...

sniffa93-okla tu penah buat..ermm ajar?bleh jer..tp kena tunggu expert dulu..hehe

raflessia-mehla dtg cni..hehe

Mummy_Sofea said...

suzie-boleh jer..suzi bagi email nati dilla send resepi n cara k...belajar lama2 okla..dilla dulu pun keras..klu x pcaya tnya kak ecar..hehe

:: p R i n c E s S _ N :: said...

menariks....ley blaja pasni..hihi..

Mummy_Sofea said...

princess_n- silala blajar yer

ch@ said...

kalo dah suka pink, kek, cream smua pink :)
kalo dah tgn seni tu, seni jugak :)

Rizziela said...

sangatlah kreatif & berbakatlah mummy sofea ni..

teringin nak belajar....tapi x pandailah

Mummy_Sofea said...

cha-hehe mmg dlm pale otak time ni nak warna pink jer...hehe..tq cha

Mummy_Sofea said...

ziela-tq..ala kalau da belajar msti boleh..dilla pun dulu xreti..

Cerita Cici said...

Yummy sgt...heheheh....

F I T said...

wah tengok cam susah je nak buat.. pakar je tau buat kek cantik camtu..hehe :P

Mummy_Sofea said...

ci- tq..da mengidam kek x?haha

Mummy_Sofea said...

fit-tq..xla pakar mana pun...

izzahazfar said...

leh tau tak guna nozel no berapa?

** atie + farid + aisyah ** said...

menariknye kek tuuuuuuuuu

Mummy_Sofea said...

izzah- nozel wilton 28 ngn 33..

atie-tq...