www.e-referrer.com

Saturday, February 20, 2010

Ada Apa Dengan Kurus???




Waahh tajuk pasal kurus la plak...mummy ni asyik citer pasal nak kurus jer..kurusnya tak lagi..hehe...takpela sekurang-kurangnya mummy berusaha untuk kurus...

ok..mummy ada dapat email dari kawan mummy tentang diet ni...setelah mummy baca barula mummy tau kenapala diet mummy tak begitu menjadi..kenapala agaknya yer..meh sini mummy nak share info yang mummy dapat...maybe ada yang da tau pasal info ni..mummy jer yang lambat tau kot...

email yang mummy dapat tu tentang diet mengikut kumpulan darah...memandangkan mummy selalu derma darah so memang mummy tau jenis darah mummy..jenis darah mummy jatuh dalam kumpulan A...meh kita tengok diet yang sesuai untuk darah jenis A..


Diet untuk darah jenis A

Dr Peter J D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Katanya, mereka yang mempunyai darah jenis A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.



Sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti terbatas. Individu jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang sudah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas), kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.


piramid makanan untuk vegetarian



so diet yang mummy kena amalkan adalah diet vegetarian...ermmm walaupun mummy bukanla suka sgt dengan semua jenis sayur tapi mummy akan cuba amalkan mulai sekarang...selain tu mummy kena amalkan makan buah-buahan dlm kuantiti yang banyak dan kurangkan daging dan ayam.. so mummy da mula untuk diet jenis ni..ni mummy tunjukkan jadual makan yang mummy ambik..


pagi- jus super maxx..ni mcm gantikan jus buah jgk...

1 keping roti wholemeal
milo panas





tengahri- sup sayur

- buah epal




malam- jus buah epal@orange

- sebelum tido- segelas susu soya @ susu rendah lemak


setakat ni mummy cuba hindarkan nasi tapi bukan tak makan langsung okey...tapi seminggu 2 kali mummy akan makan...tak pun mummy makan dalam kuantiti yang sikit dan lebihkan sayur..

ok..habis bab diet...kalau da kurus tapi tak fit tak best jgk kan..maksud mummy fit ni ialah korang penah tak tengok orang kurus tapi still perut menggelebeh..still ada spare tyre..ok oleh sebab tu mummy da beli supplement untuk hilangkan atau kurangkan selulit ni..
ok ni body contour gel dari Leesa Formula..krim ni elok untuk kurangkan selulit..agak panas tapi elok untuk perut mummy yang xcun ni..maklumla mummy c-zer tak berbengkungkan..



lepas mummy gunakan krim ni mummy akan gunakan korset..korset ni mummy beli jenama Beautiful premium set..memang harganya agak mahal tapi mummy rasa amat berbaloi untuk dapatkan perut yang kempis..wahhh kempis tu..hehe..tapi memang selesa sangat pakai korset ni...ni contoh gambar..agak malas untuk capture pic sebenar tapi sama seperti pic kat bawah ni yer..mummy akan gunakan korset ni setiap hari..yang bestnya walaupun pakai 5 hari still xberbau sebab dia nyah bau..lagipun mummy keja dlm air-cond so mmg xberbau...ok krim dan korset mmg mummy wajib pakai setiap hari..





selain dari benda di atas mummy jgk keluarkan peluh...ha kalau diet tapi peluh tak keluar pun lambat jgk nak kurus kan..so mummy akan pegi sauna 2@3 kali seminggu..ala xjauh pun mummy pegi..dalam bangunan umah mummy gak..free jer..so kemudahan yang ada harusla mummy gunakan..




lepas mummy sauna mummy akan sapukan thermo active ampoule kat seluruh bahagian badan mummy yang bermasalah..ok apa gunanya ampoule ni? ok sebenarnya mummy pernah pegi London Weights Management untuk trial..so free trial..masa mummy buat treatment tu lepas jer sauna dorang sapukan ampoule ni..uolls tau tak harga untuk satu tiub ampoule adalah RM150..Of coursela mahal kan sebab pusat pelangsingan ni memang nak duit lepas tu dorang charge untuk perkhidmatan dorang..sesiapa yang pernah buat tretment kat slimming centre mesti tau benda ni..so mummy beli ampoule ni sangatla murahnya dari slimming centre...amat berbaloi...lagipun seminggu mummy hanya gunakan 2@3 kali seminggu jer..



sebab apa ampoule di pakai selepas sauna? sebab lepas sauna pori2 kulit kita terbuka so daya penyerapan amat tinggi time ni..mudahla serap ke dalam kulit

waahh panjang tul mummy cerita kali ni kan..sekadar berkongsi cara mummy diet dan kurangkan saiz badan mummy yang makin montel ni..kalau ada yang baca entri mummy sebelum ni..mummy kan da target bulan 5 untuk dapatkan berat ideal..bukan saja berat tapi bentuk badan pun kena cantik..maklumla mummy teringin nak pakai baju2 kebaya yang da bersawang tu dan nak bergaya cam dolu2..hehe



pic selingan sebagai pembakar semangat..time ni saiz baju s atau m..saiz seluar 26..skang baju saiz L seluar plak 29..alahai..doakan mummy berjaya dengan misi ni yer..insyaallah mummy akan publish bentuk badan mummy bulan 5 nanti k..wish me luck ok..
time ni baru pas seminggu kawin..berat 48kg...



ha ni bentuk badan arini yang semakin berketul2..sangat tak suka..



ok mummy share jenis darah yang lain.. mana la tau uolls pun nak diet atau tengah diet kan...


Diet untuk darah jenis B
Individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr Peter J D’Adamo menyarankan mereka menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.
Diet golongan darah jenis AB

Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan golongan jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan. Pengambilan jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk.
Diet untuk darah jenis O
Dr Peter J D’Adamo menyarankan pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau juga menyarankan mereka mengehadkan pengambilan buah-buahan.






22 comments:

noradzlina.kamdani said...

wa...suka tul dgn info ni...n slmt berjaya mengempiskan perut

Ieda said...

dilla xkan la berat 55kg pakai suar size 29...ieda 54-55 pun pakai 27, baju saiz m @ S...jau tu

Mummy_Sofea said...

azlina-tq..

ieda-yup btul..ni kalau dilla pakai suar levis la..kalau suar jenama lain mmg saiz cam ieda..suar levis cuting kecik...dilla xsuka pakai jeans straight cut..xcun..so klu gemuk mmg xdptla nak melaram ngn suar jean levis yg cutting cun2..

Ieda said...

mcm tu plak....ieda jenis ape pun saiz same je..ieda plak mmg jnis xsuke pakai fit2...bju ikut bdan pun xsuka...segan ar....tp dah dicabar pkai kebaya dah ni...

Ieda said...

bnyk btul produk yg dilla spend tuk kurus...mksudnya kene maintain la guna yer

Mummy_Sofea said...

ieda-dilla dr zaman anak dara mmg baju dlm almari suma fit2..xder yg longgar kot...longgar pun baju kurung tu pun xbyk bju kurung,,byk kurung moden n kebaya...sbb tu sanggup berhabis untuk kurus sbb nak guna balik baju2 tu...sayang..harap2 tercapaila..yerla nak prgnant lg lmbt..maybe 3thn lagi sbb dilla da pakai implan..

ha ieda apa lg selongkar balik bju kebaya yg lama2 tu..pakai jgn xpakai...da kurus kan..

ch@ said...

dilla gemuk ke? kite suka bdn mcm dilla tau, tapi tak gak naik², ada tak diet tuk besarkan bdn :D bg sini dilla, nak cari sendiri...hehehe males!
cayok dilla, awak mesti bule :D

Ieda said...

ieda xde kebaya la...jgn xcaya...seumur hidup ieda masa kawin je pakai kebaya tau...ekekek...

bolenye dilla kurus balik..sbb dilla mmg asalnya kurus...

Cerita Cici said...

Apa2 pun dilla sgt chomel dan chanteks...hehehehehe....

hushuss said...

salam kenal dilla. jom diet sama2, huspa pon tgh diet skrg. caiyok....

hushuss said...

salam kenal dilla. jom diet sama2, huspa pon tgh diet skrg. caiyok....

pWiNcEsS SmArTiE said...

erm pwincess smartie pon pakai gak korset beautiful 2...mmg berkesan gak la terutama bghn perut...nyway selamat mencuba tuk kak dyla

Mummy Aqil said...

chaiyo chaiyo. usaha tgg kejayaan...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

wahh sis a very good info..rupanya darah kita sama la jenis A..so pasni kalo apa2 jadi tau la nk ari saper ye utk derma darah..hehehe..akak pon dari zaman study dulu suka derma darah...

wah semangat sis nk kurus kan..bagus2 teruskan usahamu itu..krim leesa formula tu dlm pantang mmg guna sbb ada skali dlm set bersalin dia..skang adik plak dok guna balance2 nyer..hehehe...apa2 pon smoga sukses dgn misi ni...chaiyok!!!

Mummy_Sofea said...

cha-bagi dilla gemuk kot w/pun org kata x..tp bila bdn xkurus cam masa anak darez tu maknanya gemukla kan..hehe..tq cha..wahh bestnya org bdn kurus kan..siap nak gemuk plak..xpayah cha..da cantk da tu..

Mummy_Sofea said...

ieda-xper pasni msti byk collection baju kebaya kan..

tq ida..

Mummy_Sofea said...

cici- wah malunya daku dipuji sebegitu..hehe..tq ci..ci pun cantek tau..

Mummy_Sofea said...

hus2-salam kenal dear..wah jom diet sama2..ada geng baru best

Mummy_Sofea said...

pwincess smartie- betul tu.mmg bestkan..selesa jer..

Mummy_Sofea said...

ila- tq dear

Mummy_Sofea said...

kak lisa- sis yer ker..wahh samala kita kan..darah gred A..Hahaha..mmg dilla suka derma darah..skang da lama tinggal..maybe pas setahun nati lehla derma lagi..

tq sis..semangat dtg bila tgk org lain semua bergaya sakan..jeles u..hehe

Hazlina Shahrel said...

Betul la dilla.. Teruk jgn kan turunkn even 1kg. Lina 2 bulan pun br dpt 6kg je. Ada lg 12kg to go..
Apa2pun jgn putus asa.. Kalo yg jenis suke kondem tu buat bodoh je. Yg penting kita diet xminta duit dia...
Usaha jgn give up ye.. All d best sis!