www.e-referrer.com

Saturday, October 31, 2009

Sofea da 4 bulan...

hari ni princess mummy da 4 bulan..alhamdulillah..kejap jer masa berlalu..mcm2 perkembangan sofea bila smakin besar ni..mummy hepi sgt bila tgk aksi2 sofea skang ni..da semakin lasak sejak pandai meniarap..asyik nak berpusing2 jer..sofea skang pun da pandai tido sendiri..letak jer kat tilam msti tido..apa taknya skang ni nak tido msti hisap jari..cnfirm tido..sofea pun skang suka sgt dengar lagu humty dumty berbanding rhythm song yg lain...siap tergelak2 klu dengar lagu tu...hepinya tgk gelagat sofea..setiap hari balik dr keja wajib mummy bacakan cerita untuk sofea sbb bila umur awal 3 bln atau 4bln da bleh kenalkan ngn word kat baby untuk perkembangan otak...semoga sofea membesar menjadi anak yg cerdik..amin..so ni la aksi sofea yg mummy sempat capture semlam...



da pandai nak angkat kaki...nasib xpandai hisap lagi..hehe





ha ni la aksi sofea klu nak tido..wajib hisap jari..sampai mummy xtau nak buat per dah..puas tarik jari masuk balik dlm mulut..papa kata kena bagi pacifier ..tp sofea bf dan xperlukan pacifier yer papa

sebelum

selepas..zZzZZZ



20 comments:

Ibu_Mysara Syauqeena said...

cepat jer masa kan sis.....sofea pon dah pandai angkajt kaki yer...tak lama lagi masuk mulut la tu...hehehe..PMS pon satu masa dulu tido sdri j smbil hisap jari tp skang tknak dah..mmg kena nenen dulu la pastu tertido smbil nenen..hehehe

Mummy_Sofea said...

2la..kejap jer..2la xlama lg masuk mulut la 2..skang pakai sock xlehla nak hisap kan...oo dulu sama cam sofeala ek..hisap jari...hehe..

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

comel sofes tdo macam tu..

dylla.. lina rase kan baik lg kalo dila kasi sofea pacifier sbb bile besar boleh ajar dia buang pacifier tp kalo fea isap jari smpi besar or tua pun still boleh isap.. lina ade kawan anak dia mcam tu... nenek dia tak bagi pacifier mak dia nak bg lepas tu smpi skang ank dia dah 10 thn masih lagi isap. mak dia marah mcm mana pun kalo time tdo takan kita nak watch out ke dia setiap masa kan.. tak boleh buat apa dah....

just my two cents.. :P

Mummy_Sofea said...

tq lina..yerker lina..hubby da byk kali suh bli tp dilla yg xnk..tgkla akn dipertimbangkn..tq lina 4ur advise..

Naz-Segalanya disini said...

bby bf nak ke puting?naz prnh beli..siap ikut umur tp jd perhiasan je dylla..rikazz buang..

ibu_qaisara said...

kejap jekn sofea dh 4bln..qaisara pn dh 7bln skrg..rsa cm xcaye pn ada..t'ingt masa kita preggy dulu..selalu discuss ttg baby tp still kt dlm lg..skrg ni dh ada dpn mata..semakin mmbsr dgn sihatnya..alhmdulillah..
sofea pn dh pndai angkt kaki ye..xlama lg smpaila msuk mulut tu..qaisara pn masa 4bln lbh dh pndai msukkn kaki dlm mulut..yana tarik kanan, qaisara msuk plak kaki kiri dia..skrg ni yana biarkn jela..tarik2 pn dia nk msuk gak..tp qaisara xisap jari..mybe sbb dia isap pacifier kot..

Mummy_Sofea said...

2la dilla pun xpasti sbb kak ecar ada bagitau klu bf jgn bagi pacifier..dulu hampir2 nak bli..pas kak ecar bagitau terus xjd beli...confuse2

ibu_qaisara said...

ikut dilla..xbg pn xpe..qaisara pn nk tido je bru nk..kalox, dia wt xtau je..bnda lain yg dia nk isap..remote, hp, kertas..semua tu yg dia suka..

cik EPAL said...

alololo..comelnya baby tuu..

btw, i link u k sis ..nice blog ;)

Mummy_Sofea said...

yana-2la tgkla dilla tnya pendapat byk pihak dulu yer..hehe..
tq yana..

cik epal-k i link u 2...tq

Sitisifir10 said...

biar je dia isap jari..Asmaa' dulu pun isa jari gak sampai berlekuk ibu jari dia tapi once dia dah pandai sikit, kami usik,"Malunye isap jari..." lama2 dia pun tinggalkanlah tabiat tu...

Azlina Ibu Alisha said...

Ibu Alisha pon dolu2 isap ibu jari gak..smpi gigi jongang..seb baik bile tumbuh gigi kekal xjongang lg..

nur rabiatul adawiyyah said...

dylla, atul rase betul kate lina tu..dari isap jari sampai besar takkan ilang punye..lain budak lain dier punye cara nak tido..

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

ye la dilla.. fia pun isap time tdo je pas tu tak kemana pacifier tu.. bile time nak tdo br mengagau mencari... setidak2nya habit tu tak lekat sbb pacifier tu akan 'hilang' bile dia tdo lasak.. tp kalo jari bile2 boleh masuk blk.. hahahahahaa..
pk mummy jgn tak pk .... hehehehehehehee

PHiRa said...

hi mummy sofea jr...hehhee...mommy sofea sr nak add link kat blog ye...tq..sofea jr sama dgn sofea sr la suka isap jari...

zuhairah said...

salam..1st time tgk blog u nih..saya one of the pcm forumer,tgk add blog u dlm pcm le nih..cute sgt bb u..tahniah. so lets xchange link.. zuhairahapiz.blogspot.com

cintaKusayangMu said...

dilla...bg pendpt qis la...lbh baik baby pki pac dr isap jari..sbb klu lama2 jari baby akan kecut..byk dh kes yg qis jmpa jari baby kecut sbb dia isap jari dia..n habit ni sgt2 ssh nk buang bila dh besar..sbb all the time jari ada bersama2 baby..klu pac tu kita leh train dia utk lupakan pac tu..lgpn side effect guna pac lg kurg berbanding isap jari..isap jari leh wat gg baby jd jongang..klu pac kena cari yg utk ortho...

just my 2 cents...

Mummy_Sofea said...

to all mydear frenz..tqvm bg pendapat kt dilla..pening gk..insyallah dilla da dpt cra nk solve problem ni...lgpun xteruk lg tahap sofea hisap jari 2...tq sumer...

Cik CT said...

salam dylla..
juz nk bg opinion kn.aqeel haziq pun stat hisap jari pd usia 3bulan..tiap kali nk tido msti isap jari.kami try bg pacifier tp dia takmo.jari lg.sedap la.bile dia tido kami tarik tp dia isap smula..dh smpaii isap jari kaki pun ade.but at last dia stop sndiri bila dh stat mkn ms 5 months.now nk tido mmg kna isap nenen dlu smpai trtido.mama mmg letih la tp drpd dia isap jari o pacifier kn better la dia isap nenen je. hisap jari tu a learning process.masa dia lena sgt2 tu try la tarik plan2 jgk.ok good luck..

♥fromluff2heart♥ said...

wargh sofea isap jari kaki ey..org tua kater klu dah isap jari maknanyer tak lama lg dapat adek...huhuhu..