www.e-referrer.com

Tuesday, January 26, 2010

Sampai di sini perjuangan mummy,,,

mummy sebenarnya xtau nak mulakan cerita dr mana..tp yg pasti saat ni mummy sedih..sedih sgt...klu yg mengikuti blog mummy msti tau yg mummy fully BF sofea kan..tp mulai saat ini mummy bukan lagi BF mom..tiada lagi rutin harian mummy untuk pumping...

mungkin uolls kata apala mummy ni..kenapa nak stop BF? sedangkan sebelum ni mummy pertahankan istilah BF mom tu...klu mummy nak cerita pun akan menambah sedih di hati mummy...tp inilah realiti yg mummy kena hadapi..

klu ada yg baca entri pasal mummy dan IJN pasti tau apa yg mummy hadapi skang...mummy skang kna bt treatment kat IJN...mcm2 wayar ada kat dada mummy waktu treatment..di sebabkan itew susu mummy merudum..doc suggestkan mummy tuk stop BF untuk mengelakkan effection kat sofea dr ubat2 yg mummy ambik...ikutkan hati mummy nak teruskan tp susu makin merudum..kadang2 mummy kesian tgk sofea menangis sbb susu xkeluar...


air mata mummy xputus2 bila tgk sofea minum fm..setakat ni mummy da tukar 2jnis susu..sofea still xsuka..so pada uolls leh x suggestkan susu aper?mummy buntu..



lpas ni tiada lagi aksi2 seperti gambar diatas..tiada lagi dakapan mesra antara mummy dan sofea..mummy msti rindukan saat2 ni...klu la sofea faham...mummy bukan sengaja syg..niat mummy mmg nak bagi sofea yg terbaik..mummy da gagal hari ini..sofea hanya sempat menikmati susu mummy hanya 6bln 2minggu saja..pada kwn2 yg byk bantu untuk mummy jd BF mom sebelum ni..tqvm..pada kak ecar n kak lisa yg terlalu byk bagi sokongan di waktu dilla hampir2 give up time mula2 nak jd BF mom..terima kasih sis...xdptla ikut jejak langkah sis terutama kak ecar yg bagi dilla terlalu istimewa diberi nikmat menjadi FULL BF MOM sampai eiymann dah 2thn lbh...dilla adore kak ecar...

so mummy da gagal hari ini...moga impian mummy yg lain x ikut gagal...



38 comments:

Hanna said...

Sedih akak bc..xpelah,dilla tabahkan hati ye..mudah2an dilla cpt sembuh..suatu hari nnt sofea akn faham T_T

Mummy_Sofea said...

tq kak hanna sbb paham apa yg dilla rasa skng...

Mama Amin said...

dilla tabahkan hati.. ieza pun dah melalui saat seperti dilla.. bila ieza kerap kena asthma.. ieza terpaksa ambil ubat yg kuat sehgga doc suggest ieza berhnti dulu BF.. skrg amin still BF lg tapi SS dah x seperti dulu..susu mmg merundum sgt masa tu.. Amin ieza bg minum ss Frisolac langkah 2.. sbblm nie bg annum tp x sesuai sbb sll cirit..

ibu_qaisara said...

xpela dilla..yg pntng kita as a mom dh usaha yg trbaik buat anak kita..mngkin ini yg trmmpu..insyaAllah lain kali leh try lg..dilla try susu apa je??

Ibu_Mysara Syauqeena said...

sis sayang: macam yang akak selalu cakap pada sis, janji sis dh bagi yg terbaik utk sofea pada 6bulan pertamanya...yang penting kasih sayang sis pada sofea, walau apapun susu yg dia minum lepas ni, harap sofea akan faham satu hari nnti yang mummy nya bukan sengaja dan tak pernah langsung terniat utk memberikan susu lain...yang penting sis kena sihat utk sofea...do take care, extra rest k....luv ya

NURUL said...

dylla...
nurul rasa nak nangis baca entry ni...
bersabarla dylla..
kalau itu yg terbaik...
mmg pd awal sofea akan menolak FM...
sbb dia dah terbiasa dgn keenakkan susu ibu....
anak nurul masa nak putus susu sbb nurul da peknen balik pon nurul akan sedih...
apatahlagi terpaksa stop BF di saat2 sofea masih kecik lg....

bersabarla ye....

Mummy_Sofea said...

eiza-tahla ieza..sedih jer bila tgk sofea minum fm..sbb dilla da niat tau nak bagi selama yg boleh..sekurang2nya setahun..tp xbjaya..dila skang try anmum..tp sofea xsukala..da pning nk try apa.frisolac ada gak yg suggest..tgkla camner

yana-tq yana..skang mmg tgh down sgt..tp nak bt cmner kan..sofea minum anmum

kak lisa-tqvm sis..mmg akak selalu bagi kekuatan kat dilla..yerla dr masa preggy sampai bli pam pun kita discuss sama2..bila dilla xleh bf rasa down..akk still bf seronok kan..tp dilla tetap bersyukur sbb dpt bf sofea w/pun 6bln jer..mmg bkn snang...mcm2 dugaan..tq again sis..syg sis..

mama_kyra said...

sabar ye dilla..sofea kn fhm bl dia besar nti..btl kata ibu pms yg pntg 6bln pertama dila bf sofea..eja doakn dila kn cpt sembuh..take care dear

Mamadam said...

xpe dilla..yg penting niat dilla..tp dh takdir mcm ni siapelah kte nk menghalangnye..alhamdulillah sofea pernah menikmati susu ibu walaupun hanye utk 6bln++..Allah tu lebih mengetahui dilla..jgn stress2 ok..take care ur self..

wansteddy said...

saya faham apa awak rasa. saya stop bf anak pn dlm keadaan mendadak. sbb masa tu dia sakit dalam mulut. penuh ulser sebab dmam terlalu tgi. lepas tu dia trus stop bf fobia agknya nk menyusu. berbotol2 susu saya pam dia xsudi nk hisap lngs. nak2 anak langsung xminum susu fm sbb dia alah susu tepung. hari2 saya nangis kenangkan saat dia menyusu dlu. nak2 bila susu asyik mengalir.

sabarlah dilla. mula2 mmg rasa macam ni. kita rs jauh je. rs cm kehilangan sesuatu. itulah bonding. tp lama2 nnt dilla kan serasi. anggap saja smpi sni rezeki susu ibu buat anak. cuba lg utk next bb yep.

kuatkan semangat yep.

Mummy_Sofea said...

nurul-tq dear..mmg masa entri ni dibuat dilla sedih n nangis nak2 bila tgk muka sofea..yerla cian sofea dpt mummy yg sakit cam dilla ni...apapun dilla redha w/pun pada mulanya dilla rasa napela dilla yg dpt sakit ni..tp dilla da leh terima knyataan tu..

eja-tq eja..eja selalu ambik berat pasal dilla...dilla mmg tgh sdih..sori dilla xangkat fon eja sbb dilla xleh nak ckp dlm keaadan sdih..tq dear

natt-tq natt..mmg rasa bersalah sgt.tp saperla dilla..dilla xsalahkan takdir..dilla redha..sekurang2nya sofea da menikmati susu dilla w/pun xlama..tq dear

Mummy_Sofea said...

wan-bila dgr kisah wan lagi sedih kan..mmg akan rasa sdih..cam wan msti lagi sedih sbb susu byk tp anak xnak..xperla wan..kita bersyukur sekurg2nya masih diberi peluang untuk punya anak...tq bagi kata2 semangat tu wa..tqvm

Hazlina Shahrel said...

sabar la dilla.. tak bg BF tak bermakna takde lagi kasih sayang..

walau apa terjadi pun tuhan je yg tau perasaan sayang kita kat anak2 kita.. mungkin sekarang dilla di uji dgn bermasalah kesihatan.. esok2 sapa tau rahmat tuhan nak tunjukkan yg lain.. yg penting kita tak abaikan anugerah terindah tu dah cukup baik.. jgn sedih2 yer..

fia skang minum susu nespray. sebelum ni dumex tp tak tahan panas, tukar nan ok.. tp dia kurang nak minum so lepas tuakr nespray ni berbotol2 minum.. hehehe cube la.. hehehehe..

Mummy_Sofea said...

lina-tq dear..bkn aper..sbb da niat..2 yg ralat sgt tu..dr dlm perut da jnji nk bagi sekurang2nya 1tahun..tp xperla..dilla da leh terima kenyataan cuma still sedih..moga2 ada rezeki lain tuk sofea...

oo..nespray ek..2la dilla mula2 bagi enfa..tapi sofea muntah..pastu ni bagi anmum..dia cam ok tp xminum byk..2 yg pning ni...nak kna try byk2 la plak..anyway tq bg suggestion tu

Mummy Aqil said...

dilla, u already did ur best. mmg sgt2 sdh, but ur health is priority. kalu dilla skt, lgk kesian pd sofea. take care n get well dear.

Mummy_Sofea said...

tq ila...tq bagi semangat kat dilla yg da down ni...tqvm

Naz-Segalanya disini said...

dilla..jgn sedih n jgn kata dilla dah gagal..bukan dilla suka suka nak stop bf kan..btol ila kata..kesihatan dilla adalah keutamaan dilla skang..dilla kene terus sihat utk besarkan sofea..klu dilla sakit..mcmn dilla nak jaga sofea kan..semoga Allah berikan dilla kesihatan n akan dtg dilla akan dpt fully bf kepada adik adik sofea bila dilla dah sihat ye

noradzlina.kamdani said...

bwk sabo yek..kite pun dolu stop bf bkn sbb xmo..tp dh susu stop dgn sendiri nyer...hu hu.. @ least baby dilla dpt gak utk 6 bln...ank kite, syaza dpt 2 bln jek, ikram plak the 2nd hanya dpt 1 bln jek... kami keturunan kurang susu...

Ieda said...

sabar la dilla...sekurang2nya sofea dapat rasa air susu dilla..bukan xdpt langsung...ieda rasa ramai yang faham...so jgn sedih2 ok....be strong

nur rabiatul adawiyyah said...

to my luvly friend dylla, sabarlah...bukan dylla sengaja..atul faham..atul jadik kuat nak bf kan second bb ni pon sebab tgk dylla bf kan sofea, kak lisa yg berjaya simpan stok byk2 dan org2 lain yg senagkatan dengannya....atul harap atul berjaya..kira dylla berjaya gak bf sofea hingga 6 bulan..dylla tak mau sedih2 tau..dylla kena kuat demi sofea..one day sofea akan faham nape mummy dier wat macam tu..maisarah dulu dari mule fm atul bg lactogen..bg nan dier muntah plak..

ch@ said...

sedeynya kite baca entri ni, siyes kite nangis :(, sabar ye dilla, kite tau awak kuat, erm...so skrg sofea mnm susu apa? kalo awak bg fm pun awak peluk la dia, walaupun dia pandai pgg botol. tak salah :)

Anonymous said...

hye kak..jgn sedey2..xsemestinya bile xfully bf tue kite x bagi yg terbaik untuk anak kita.bnyk cara lain lg..kat lua sane bnyak gak org xfully bf ats2 sebab2 tertentu seperti masalah kesihatan..pengambilan ubat n mcm2 lg..adakah mereka gagal memberi yg terbaik untuk anak mereka?TIDAK sama skali..once kite da melahirkan anak..kite da memberi yg terbaik untuk mereka.sy pun sempat 5bulan jek..ats sebab2 tertentu..tp skngan dari keluarga membuat sy xpenah merasa hampa.Damia penah minum ANMUM..ok jek..n now da tuka PROMIL GOLD..xtau camne coz baru lagi.

Azlina Ibu Alisha said...

dilla..
jika dberi kesempatan lagi..ina harap ms tu dilla dh sembuh & dilla boleh try lagi ur best..
skrg keadaan x mengizinkan..
samalah mcm ina, skrg keadaan dh lain..xmcm dlu ms kite mewah susu..
janji kita dh try our best..
btw, ina dh try mcm2 brand utk alisha..skrg alisha dh mix dgn friso 3..dilla nk cuba FM kene try n error..selamat mencuba..
smile.. :-)

tiny hayyzad said...

dylla...

byak` b`saba..jgn tension2..

tiny taw dylla da byak b`usaha tok BF sofea..dylla xpernah gagal tok BF kan sofea...dylla da b`jaye w/pon hanye tok 6 mnth 2 weeks..

srunk neh dylla jage kesihatan dylla dlu..n sofea..n sofea satu2nyer yg dylla ade srunk neh n tiny slalu bace luahan dylla..w/pon kite lom penah b`jmpe tiny dpat rase dylla sngat2 down srunk neh...

so w/up dear..jgn down..byak2 saba..pndang ke dpan..jage sofea sebaik2 mungkin [kate hayyan..iklan jap hikhikhik]..n jage kesihatan dylla yerkk..d rezekq kiter jmpe...

ieja said...

hanya tuhan yg tahun bertapa tersentuhnya hati akak ni bila baca n3 Dilla..tabahkan hati dear....sesuatu yg terjadi pasti ada hikmahnya..apa yg penting sekarang Dilla wajib jaga kesihatan Dilla ngan baik supaya dapat membesarkan sofea..insyaallah sofea akan faham nanti bila dia besar....apa2 pun dillah dah berjaya bf sofea hingga 6 bulan....

Cerita Cici said...

Ci tumpang sedey dear...tp nk buat mcm mana kan...takpa, niat tu penting...Sofea faham...
Jaga diri ye dilla...ci sentiasa doakan yg terbaik utk dilla...

izan said...

dilla..sedih bc entry dilla..izan cdangkan dilla bg sofea susu enfalac A+ memang bagus sgt-2 walaupun susu tu mahal RM53.50 sekotak tp dilla akan dpt tgk perkembangannya nanti..anak izan minum enfalac dari 6 bln ke setaun dan sambung enfagrow pastu maybe dia da jemu skang minum susu nan pro3..takpelah dilla mahal pun sofea perlukan yang terbaik untuk membesar dgn sihat dan cergas

wanie @ suzie said...

tabahkan hati dilla.yg penting dila da berusaha sepenuh hati tuk berikan yg terbaik tuk sofea.insyallah sofea akan paham nanti.

s.h.a.d.h.i.a said...

sama dilla.. sedih baca entry dilla.. tasha sempat BF dhia masa 3bulan je, pastu start FM.. memang sedih laa.. mula2 try bebelac, dhia tak suka.. dulac tak berak sampai 5 hari.. try s26 gold 6bulan, continue promil gold smp 7bulan tak silap. pastu dhia takmo dah.. try Nan pro2, alhamdulillah ok.. sekarang dhia 9bulan, still minum nan pro2..

FM ni bergantung pada anak jugak, ade yang serasi, ade yang tak.. dilla kena try trial pack dulu untuk permulaan.. asalkan sofea tak berak keras, tak muak yang keterlaluan atau cirit, boleh continue.. insyaAllah..

Dr Junaidah (Alam Hamil) penah bgtau, susu Enfalac A+ 'hampir setanding' dengan susu ibu.. cuba laa.. tapi mahal sikit laa.. tapi kalu nak yang terbaik, boleh cuba..

tak dinafikan, memang susu ibu tiada tolak banding nye.. itu yang paling terbaik.. tapi kita bukan sengaja tak mo bagi khasiat yang terbaik untuk anak kita.. mungkin untuk adik2 sofea, i.allah..

sabar ye dilla..

♥fromluff2heart♥ said...

sob..sob..sedihnya..akak wt ati sya tsentuh..sya pun bf mom dah nk msuk setaun..
Saba kak cekalkan hati..ada hikmah dsebalik sume kjadian..tuhan maha adil n pyayang..
Maybe..apa yg akak hilang n x pt laksanakan akan dgantikn or dtg benda yg lebih baik..
Insyaallah..kak xchange link jom

rina sharif said...

sedihnyer~~ rina pun BF jugak.. menitik air mata membacanya.. takper. baby faham tu kan.. tabah kan hati yerk..

Mama Ayra Ariana said...

i dilla
jgn sedih2 ya.. saya pun da melaluinya bezanya saya mmg campur bm n fm utk anak saya since dia sebulan... b4 ni Ayra used to drink 90% bm and 10% fm. but now da terbalik! gara2 susu saya merudum lebih sbln lps... takpa..at least kita da beri yg terbaik kan? Tryla Enfalac A+. Susu ni mmh mahal..paling mhl kat market tapi ada org kata susu ni khasiatnya hampir sama dgn khasiat susu ibu. Sejak Ayra minum susu ni badan dia pejal.. n tulang also kuat. Ayra da bole berdiri tegap masa usia dia sbln lebih lagi... hehe..

Mama Ayra Ariana said...

i dilla
jgn sedih2 ya.. saya pun da melaluinya bezanya saya mmg campur bm n fm utk anak saya since dia sebulan... b4 ni Ayra used to drink 90% bm and 10% fm. but now da terbalik! gara2 susu saya merudum lebih sbln lps... takpa..at least kita da beri yg terbaik kan? Tryla Enfalac A+. Susu ni mmh mahal..paling mhl kat market tapi ada org kata susu ni khasiatnya hampir sama dgn khasiat susu ibu. Sejak Ayra minum susu ni badan dia pejal.. n tulang also kuat. Ayra da bole berdiri tegap masa usia dia sbln lebih lagi... hehe..

Ain said...

dyla.. sekurang2nya sofea pernah merasai susu ibu. jgn salahkan diri dyla. yang penting sekarang, kesihatan dyla sendiri. yg penting, niat murni dyla nk susukan sofea dah cukup..

mummydida said...

cian kat dilla..bersabar ye..
sesungguhnya..mmg sedih bila tak dapat bf anak pada jangka masa yang panjang..

tapi takpe..sofea akan faham nanti..
jgn sedih2 tau..
take dilla

Mya Elzara Batrisya said...

sabar yer....
sedih sgt baca entry dilla... apa2 pun dilla dah buat yg terbaik untuk baby sofea...cuma keadaan yg memaksa...

Take Care!! semoga allah permudahkan segala urusan dilla... amin..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam dilla..

kak e-caR mmg sedih sgt2 baca entry nie.. sbg ibu mmg seboleh2 nye kite nk bg yg THE BEST utk anak wpun t'paksa b'korban masa, tenaga, wang ringgit etc.. m'jadi BF-mom mrupakn pengorbanan yg besar utk anak..dats y ade bbrpa kupasan hukum pasal pnyusuan di mana ibu yg mnyusukn berhak mndpt upah sbb tlh melakukn pngorbanan dr plbagai aspek..tp, bile melibatkn kesihatan yg akn memudaratkn anak (as u said, dilla kena mkn ubat yg byk), tak m'jadi satu kesalahan klu dilla stop BF.. mmg klu ibu2 yg m'hidap pnyakit2 kronik atau yg blh m'mudaratkan anak, tidak perlu utk BF ank itu.. besides, sbg ibu kite juga perlu sihat supaya dpt m'jaga ank2 nnt kan..

hrp dilla kuat semangat..in case klu dilla x amik ubat2 tu, blh smbung BF Sofea blk..

take care dear..

Mummy_Sofea said...

tq pada semua komen n semangat yg diberikan...mummy sgt2 hargai...sekurang2nya dpt kekuatan dr kawan2...kak ecar at last dpt gak komen dr akk...dilla mmg nak kol akk tp xder kekuatan..tq sis...byk bg sokongan kat dilla selama ni...sudi dgr masalah dilla pasal bf ni..xbosan2 jwb panggilan dilla n kol dilla disaat dila down...harap2 dilla ada peluang kedua tuk bf pasni...tq semua...SAYANG SANGAT KAT UOLLS...SEMOGA UOLLS DIRAHMATI SELALU...AMINNN..